WOW – det finns så många akronymer! Många av dessa idéer är väldigt grundläggande men i ärlighetens namn gillar fitnessbranschen att överkomplicera saker så att de kan sälja produkter och tjänster till dig. Låt oss bryta ner det…

“BMR” är Basal Metabolic Rate. Detta betecknar de kalorier du förbränner i vila varje dag. Din BMR stödjer de dagliga funktioner som din kropp måste göra helt enkelt för att existera – hjärn- och hjärtfunktion till exempel. Om du skulle ligga ner hela dagen, inte röra dig, äta eller dricka – du bränner fortfarande energi bara för att hålla dig vid liv.

“NEAT” är termogenes utan träningsaktivitet. Lägg märke till orden “icke-träning” – det betyder de kalorier vi förbränner genom rörelse utanför planerad träning. Alla rörelser som är oplanerade är NEAT – att gå upp ur sängen, gå till köket för att äta frukost, springa mot bussen, gå till hissen på jobbet, växla runt i stolen, gå för att äta lunch och allt däremellan.

”EAT” är termogenes för träningsaktivitet. Om du väljer att ge dig ut på en promenad, springa eller göra ett viktpass räknas detta som EAT. Det är helt enkelt vilken övning du har planerat.

“TEF” är den termiska effekten av mat. Detta är de kalorier vi förbränner genom att smälta maten och absorbera näringsämnena från maten. Vissa livsmedel kräver mer energi för att smälta, vilket är anledningen till att du ofta ser artiklar om “mat som hjälper till att öka din ämnesomsättning” – de ökar den inte, de tar bara lite mer energi för att bryta ner. Protein är en av dessa livsmedelsgrupper – din kropp använder mer energi för att bryta ner protein. Det är en av anledningarna till att alla rekommenderar att äta protein när du försöker gå ner i vikt.

“TDEE” är totala dagliga energiutgifter. Summan av dessa 4 processer motsvarar TDEE. Mängden energi din kropp behöver för att köra framgångsrikt. TDEE används ofta för att beräkna kaloriintag för personer som vill gå ner eller gå upp i vikt. Om du vill gå ner i vikt måste du konsumera mindre kalorier än din TDEE, detta skapar ett kaloriunderskott. Om du vill gå upp i vikt måste du konsumera fler kalorier än din TDEE, detta skapar kaloriöverskott. Uppenbarligen om du äter samma mängd, kommer du att vara i kalori underhåll och din kroppsvikt kommer att förbli densamma.

De 4 varianterna av energiförbrukning är uppdelade så här, detta är ett genomsnitt;

BMR = 70 % av TDEE

NEAT = 15 % av TDEE

EAT = 5 % av TDEE

TEF = 10 % av TDEE

Vi kan inte göra mycket för att förändra vår BMR, den påverkas av vårt kön, längd, vikt och kroppssammansättning. Som vi vet fungerar dieter sällan på lång sikt.

Människor blir ofta förvånade över att vår EAT, eller planerade aktivitet, inte utgör en större del av våra utgifter. Det är bara 5%! Tänk på att de flesta gymbesökare kanske spenderar cirka en timme om dagen i gymmet – medan vår tid utanför gymmet tar så mycket mer av vår tid! Det är därför det finns en så stor press på att “få upp våra steg”, det är det enklaste och snabbaste sättet att engagera sig i mer fysisk aktivitet.

Bortsett från viktminskning, kommer att få upp vår NEAT hjälpa till med vår uthållighet, vår uthållighet, vår styrka och vår kardiovaskulära kondition.

Observera att detta är en mycket grundläggande formel för viktminskning och viktökning – det finns många andra faktorer som påverkar detta. Min förhoppning med att ge dig denna information är inte att hjälpa dig att manipulera din kropp för att ändra storlek utan istället ge dig en bättre förståelse för de termer som dietindustrin använder. Information är makt, att fullständigt förstå dessa termer hjälper dig att skära igenom den kostkultur BS som säljs till oss varje dag.

Jag hoppas att denna information hjälper dig att inse hur ohållbart ett långsiktigt kaloriunderskott är – speciellt om du begränsar dina kalorier långt under ditt BMR. Din kropp kommer helt enkelt inte att kunna försörja dig – har du någonsin längtat efter mat när du är på diet? Det är din kropp som ropar efter näring. När jag började mata min kropp ordentligt blev jag förvånad över att jag inte var besatt av tanken på att äta choklad hela tiden!

En sista punkt – har du någonsin oroat dig för att bränna det du har ätit?

Har du tänkt dig att du ska träna extra hårt i utbyte mot en hamburgare? Tja, jag hoppas att du inser nu att du inte behöver göra det. Maten vi konsumerar bränns inte enbart av genom träning och aktivitet.

Istället för att koka ner mat helt enkelt till kalorier, tänk istället på glädjen du får av att äta! Hur smakar maten? Vad är konsistensen på den? Hur får det dig att känna?